Premsa

Les anàlisis del 22-M a la premsa

2/6/2011
Redacció, 2/6/2011

Els fets que han ocupat més espai en les anàlisis periodístiques després del 22-M valencià han sigut, sens dubte, els bons resultats de la Coalició Compromís i l'enfonsament del PSOE. Ací arrepleguem unes quantes d'aquestes opinions.

Per a Jesús Civera (Levante), el PSOE està desfet; en realitat, ja ho estava abans de les eleccions. L'estratègia d'Alarte d'apartar els qui no li eren incondicionals no ha funcionat, i haurà de rectificar. L'expressió més dura de la crítica al PSOE ve de les pròpies files: José Martínez Rubio (L'informatiu) diu que "caldrà deixar de tractar la gent com a votants ignorants i caldrà preguntar-se per què prefereixen un president corrupte a nosaltres". Josep Torrents (El País) lamenta que els socialistes donen la culpa del resultat electoral només a la crisi econòmica i troba a faltar un discurs valencià propi: "un discurs que incorpore elements de l'univers simbòlic i emotiu d'una societat que se sent espanyola, però que necessita autoestima pseudonacionalista". Vicent Partal (Avui) opina que el PSOE ha fet de tap per al nacionalisme valencià i que "ja no és un partit útil per a res".

La sorpresa de les eleccions ha sigut, certament, la Coalició Compromís, cosa que demostra, segons Vicent Baydal (L'informatiu), que han sigut "el clar referent opositor de la darrera legislatura". Per a Andrés Boix, l'entrada de Compromís a l'Ajuntament de València representa "no sols aire fresc, sinó poder mirar al futur amb més esperança". Ha suscitat molts comentaris la relació entre els partits i els líders de la coalició. Jesús Civera (Levante) augura, ja abans de començar la legislatura, problemes en el si de Compromís per les diferències ideològiques. Pérez Benlloch (El País) voldria que la presència d'Iniciativa en la coalició obligara el Bloc a definir-se més a l'esquerra. Quant als líders, Vicent Sanchis (Catalunya Oberta), creu que "en aquest gran resultat ha pesat més l'encert i el carisma de la líder d'Iniciativa, Mònica Oltra, que els justets dirigents del Bloc, però, en tot cas, el mèrit és de tots". En canvi, Salvador Enguix (La Vanguardia) lloa l'equilibri entre Oltra i Morera, i la capacitat de connectar amb els "indignats" i al mateix temps sintonitzar amb el món empresarial.Tags: política valenciana.Tags: política valenciana.cerca