Notícies

Font de Mora vol eliminar les línies en valencià

31/5/2011

El conseller d'educació en funcions Alejandro Font de Mora ha anunciat un pla únic que preveu que el castellà i el valencià tinguen una presència mínima a les aules del 33% cada un, mentre que l'anglés podrà ocupar fins a un terç de l'horari escolar (vegeu la notícia al diari Levante). És un pla semblant al que el PP ha aplicat, amb polèmica, a Galícia, i del qual es desconeixen encara els detalls. Tindria com a conseqüència la desaparició de les actuals línies d'ensenyament en valencià.

L'oposició i diverses organitzacions socials ja han mostrat el seu rebuig a la proposta. Escola Valenciana, en un comunicat, ha reaccionat qualificant-la de "nefasta" i ha defensat que les línies en valencià són les que garanteixen més bé el coneixement de les llengües oficials i de la llengua estrangera. L'STEPV, per part seua, ha reclamat l'aplicació de criteris estrictament educatius, i ha subratllat que la proposta de Font de Mora no garanteix l’adquisició de les mateixes competències lingüístiques en valencià i en castellà, tal com marca la normativa vigent. En el mateix sentit s'expressa Manuel Pérez Saldanya, de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, en un article al diari El País

Vegeu també l'entrevista (Vilaweb) a Carlos Callón, president de la Mesa per la Normalització Lingüística de Galícia, que explica el conflicte que ha generat l'aplicació del model a Galícia.Tags: política lingüística, educació.Tags: política lingüística, educació.


Consulteu la proposta d'educació multilingüe d'Escola Valenciana: "Un model d'educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià" (pdf, 29 pàg.) i l'informe sobre l'ensenyament en valencià "De l'entrebanc a la involució" (pdf, 23 pàg.), publicat per l'STEPV (maig del 2011).


cerca