Llibres

Josep Climent i Avinent (Castelló de la Plana, 1706-1781). Bisbe de Barcelona.

17/5/2011

Fitxa bibliogràfica
Títol: Josep Climent i Avinent (Castelló de la Plana, 1706-1781). Bisbe de Barcelona.
Autors: M. Adell, A. Flors, F. Marco i M. Rosas.
Editorial: Universitat Jaume I, Diputació de Castelló.
Any: 2011

Climent va ser un religiós il·lustrat valencià, nascut a Castelló, que va arribar a ser bisbe de Barcelona. Fou conegut per la modernitat de les seues propostes didàctiques i les seues iniciatives socials i per defensar l'ús del català en els oficis eclesiàstics. Cal remarcar que va viure en un període especialment dur, la postguerra de la Guerra de Successió. (Vegeu-ne l'entrada a la Wikipedia.)

Ara s'han publicat, finalment, les actes de la celebració del III centenari del bisbe Climent a Castelló (UJI), València (UVEG) i Barcelona (UB i Facultat de Teologia de Catalunya). El llibre es va presentar a la fira del llibre d’enguany a Castelló. És un volum dens i alhora atractiu, que s’estructura en els següents capítols:

-La presentació a càrrec del Rector de la UJI, de Castelló.
-Una introducció dedicada a "la personalitat polièdrica del bisbe Climent".
-Cap. I: “El temps de Climent”.
-Cap. II: “El compromís social de Climent”.
-Cap. III: “Climent, intel·lectual i pedagog”.
-Cap. IV: “Climent, bisbe de Barcelona”.
-Cap. V: “El record de Climent”.
-Cap. VI: “Exposició: El bisbe Climent i el seu temps”.
-Annex: “Actes commemoratius del III centenari del bisbe Climent”

¿Però té encara vigència el pensament climentí? Més que mai, segons defensem alguns de manera del tot fonamentada. I només per resumir ho concretarem en:

- El seu testimoni i compromís, cívic i cristià alhora.
- La seua generositat ajudant a tothom, especialment als més desafavorits.
- La demostració d'un sentit històric i premonitori excepcional: proclamant —i practicant— el dret universal a l’educació, albirant les propostes i debats del concili Vaticà II i sent capdavanter en projectes com ara la consolidació del seu col·legi episcopal —el centre de més nivell acadèmic, una vegada suprimida la Universitat a Barcelona per Felip V—; la creació de la primera biblioteca pública de la Ciutat Comtal, el bastiment del primer cementeri "extramurs" a Poble Nou, el manteniment de l’Hospici de Barcelona i la iniciativa en l’elaboració del primer Diccionari llemosí-castellà-llatí que es coneix.
- Finalment, l’encarnació del seu projecte envers la infantesa i la joventut es veu palesament en l’Associació "Josep Climent", que fomenta la formació humana integral de xiquets i adolescents castellonencs, sense descurar una sensibilitat creient compromesa i actual.

Així, doncs, ens trobem davant un magnífic exemple —que lamentablement no abunda avui dia— de persona humana i cristiana, creient i intel·lectual, bisbe i home públic, lluitador per la justícia i la pau. Llarga vida al record i a l’exemple del bisbe Climent!

Marc Antoni Adell

Més informació:
El bisbe Climent a la Wikipedia.
Entrades en els blogs de Marc Antoni Adell (1, 2, 3, 4, 5).Tags: llibres, valencians il·lustres.Tags: llibres, valencians il·lustres.cerca