Editorial

Un tren que no podem perdre

2/5/2011 Per David Joan Marí

Molt s'ha parlat en els últims temps de la importància per al nostre futur econòmic de l'anomenat corredor mediterrani. Certament, que el corredor mediterrani passe més lluny o més prop de la mar que li dóna el nom i que ho faça més prompte o més tard que unes altres opcions determinarà en bona mesura la nostra competitivitat econòmica del futur.

Són molts els condicionants de la competitivitat econòmica. Sobre aquests, hem sentit parlar molt de baixar els sous dels treballadors com a factor de reducció dels costs de producció (però molt hauríem de baixar-los, si volem competir en aquest àmbit amb països com la Xina o Vietnam!), i de reduir la despesa pública (sense atendre els seus aspectes qualitatius). Es parla menys de la qualitat, de l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, de la cultura econòmica i empresarial, i de la formació del capital humà (en què malauradament els valencians destaquem a la baixa, amb uns índexs de fracàs escolar alarmants).

Però no ens enganyem. Tot i que tots aquests factors i alguns altres són molt importants, un factor clau, del qual ni sentim ni sentirem parlar és el polític. I és que en el joc del poder polític no poden guanyar sempre tots, i la millora de la competitivitat d'uns fàcilment repercutirà en un empitjorament relatiu de la competitivitat d'uns altres. En els pròxims anys, els actors polítics hauran de defensar les respectives posicions, i els que tinguen una major visió estratègica, força i determinació podran mostrar millors resultats als seus respectius electorats.

A un mes de les eleccions a les Corts Valencianes, la pregunta és: ¿Estaran els representants dels valencians a l'altura de les exigències del moment històric que els ha tocat viure? ¿Hi haurà competitivitat política valenciana (un verdader poder valencià que exercisca com a tal)? ¿O tindrem un nou episodi d'ofrenisme fatal per acció, omissió, debilitat política, judicial o de projecte polític?

Evidentment, hi ha preguntes que sols el temps contestarà, però hi ha trens que no podem deixar perdre i que la nostra classe política hauria d'aprofitar per a donar un missatge inequívoc a la ciutadania d'unitat de mínims en el projecte col·lectiu.

La cursa per la competitivitat i la seua concreció en el corredor mediterrani són, segurament, de les oportunitats més clares que tindran els poders polítics per a mostrar l'assumpció d'aquesta responsabilitat i les seues capacitats.

Haurem d'estar expectants i ser molt exigents amb ells. La situació ho requereix.Tags: política valenciana.David Joan Marí

Tags: política valenciana.Articles de David Joan Marí

6/3/2012
Fins prompte

6/2/2012
Per a collir cal sembrar

9/1/2012
The PParty is over

4/12/2011
20 anys d’ACV Tirant lo Blanc

2/11/2011
20-11-2011

Levante, 9/10/2011
L'inajornable canvi de paradigma en la política valenciana

5/9/2011
Violència política al País Valencià

6/7/2011
La crisi i les diputacions provincials

cerca