Opinió

200 dies. Un full de ruta per al 2015

8/10/2014 Per Fran Ferri

De vegades em fa la impressió que es parla massa sobre com arribem a les eleccions autonòmiques i generals del 2015. Passem hores debatent al voltant d’escenaris electorals, candidatures, reglaments i possibles pactes. Hores de debat que es traslladen a la premsa que veu molt interessant interpretar la política com una carrera de cavalls, en la qual hi ha apostes, sorpreses, guanyadors i perdedors.

Sense llevar importància a estos temes, crec que deixem de banda el més important: una vegada passen les eleccions, ¿què farem des del lloc on ens situen els ciutadans?

Perquè podem caure en l’errada de pensar que les eleccions nacionals i locals del 2015 són un punt d’arribada. Una destinació a la qual hem d’arribar i on, automàticament, se solucionaran tots els nostres problemes. No és així. Realment el que ha de ser el 2015 és el punt de partida d’una nova etapa política. L’inici d’una gran responsabilitat de la qual no podem defugir.

En eixa nova etapa el nostre objectiu (el del valencianisme transformador amb vocació majoritària que ha de representar Compromís) hauria de ser treballar per a millorar la vida de la ciutadania i que puguem ser més lliures com a ciutadans i com a poble. Un bon resultat electoral ens ajudarà, evidentment, però de res ens serviria comptar amb una àmplia majoria a les institucions si no tenim clar el full de ruta per a fer-ho possible.

La ciutadania exigeix conéixer, més enllà de les nostres propostes, la manera en què tenim pensat implementar-les en un context de quasi fallida financera de la Generalitat.

Des del meu punt de vista la resposta està en els menys de 200 dies que —previsiblement— separaran les eleccions a Corts Valencianes i les eleccions generals. En estos 200 dies un nou govern de la Generalitat liderat pel valencianisme transformador haurà d’aconseguir guanyar una majoria social que puga traslladar al Congrés dels Diputats la clau per a qualsevol programa de govern de canvi: el finançament autonòmic.

El finançament autonòmic no és un tema més dels que podem plantejar en la nostra proposta programàtica. És la clau que obri la porta per a tota la resta de polítiques que volem posar en marxa. Sense un model de finançament autonòmic més just amb la nostra terra, el 90% del programa de govern que necessita el País Valencià pot quedar reduït a una llista de desitjos benintencionats i frustracions garantides.

No ens enganyem. La injustícia que representa el dèficit fiscal, el deute històric o la manca d’inversió del govern central al nostre país no obtenen un gran ressò al carrer. 

En eixos 200 dies entre eleccions el nou govern haurà d’explicar molt bé que darrere d’eixos conceptes ja no es troben els Gürtels o els grans malbarataments, sinó la reparació del col·legi dels seus fills, el nou centre de salut del seu barri, o l’impuls de la innovació per a la nostra economia.

200 dies fins que arriben eixes eleccions i els valencians i les valencianes siguem, per fi, decisius a Madrid. Només amb la força dels escons i amb la mobilització social davant Rajoy podrem forçar un nou sistema i el pagament del deute històric. Només així podrem millorar la vida de la nostra gent.

Crec que hem d’esforçar-nos dia a dia per explicar a la gent que hi ha eixida a esta situació. Hem d’explicar, també, que esta eixida no serà senzilla. I, per sobre de totes les coses, haurem de deixar clar que només serà possible si totes i cadascuna dels 5 milions de persones que viuen a la nostra terra s’empoderen com a protagonistes del canvi.Tags: política valenciana, finançament autonòmic.Fran Ferri

Tags: política valenciana, finançament autonòmic.Articles de Fran Ferri

9/9/2014
Un valencianisme valent per a canviar-ho tot

10/9/2013
¿Com fem valencianisme a les Corts?

cerca