Notícies

Germà Bel presenta a València el llibre "Anatomia d'un desengany"

4/3/2014
Publicat en ACV Tirant lo Blanc

El pròxim dilluns 10 de març, l’ACV Tirant lo Blanc i la Llibreria 3i4 organitzen una presentació del llibre Anatomia d’un desengany amb la presència del seu autor, l'economista Germà Bel. 

 

tarjaGERMABEL

L’acte, que per qüestions d’agenda tindrà un format reduït, tindrà lloc a la pròpia llibreria 3i4 (a l’Octubre CCC – Carrer Sant Ferran 12 de la Ciutat de València ) a partir de les 18:30 hores. L’entrada serà lliure i l’aforament limitat per la qual cosa preguem al públic interessat en participar la màxima puntualitat.

Germà Bel (Les Cases d’Alcanar, Terres de l’Ebre, 1963) és catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona i investigador ICREA-Academia. Diputat del Congrés entre el 2000 i el 2004, va ser portaveu d’Economia i Hisenda del Grup Socialista des del 2001 fins al final de la legislatura. Entre 2004 i el 2006 va ser professor visitant a les universitats de Cornell i Harvard i el 2009 a l’European University Institute de Florència. El curs 2012-2013 ha estat professor visitant a les universitats de Cornell i Pirnceton.

La seua investigació se centra en la reforma del sector públic i en l’economia i política de les infraestructures i el transport i dels serveis públics locals. Ha publicat nombrosos articles en revistes científiques i és autor de diversos llibres acadèmics i assajos de divulgació. Amb Espanya, capital de París (2010) es va convertir en referència imprescindible en el debat sobre l’anàlisi econòmica de les infraestructures i polítiques de transport.

El llibre.

El suport a la independència a Catalunya ha crescut acceleradament els últims anys. Per què s’ha produït aquest canvi? És només conjuntural o serà definitiu? Per donar resposta a aquestes qüestions, Germà Bel dissecciona en aquest llibre els problemes nuclears de la relació entre Catalunya i Espanya. En particular, la dinàmica del conflicte entre grups, els seus efectes sobre les relacions territorials i les conseqüències que tenen en el funcionament de l’Estat. tots ells, assumptes que es projecten damunt àmbits de la política relacionats amb l’augment del suport a la independència: identitat nacional i sentit de comunitat (llengua i política educativa), raons econòmiques (relacions fiscals amb l’Estat) i oportunitats de futur en un món global (és a dir, infraestructures).

¿Ha deixat una part important dels catalans de considerar la reforma d’Espanya com a opció viable per assolir un encaix acceptable de Catalunya en el marc de l’Estat espanyol? La resposta a aquesta pregunta és la tesi que defensa l’autor, per a qui la percepció d’un menú limitat a dues oposicions -assimilació o secessió- és la raó per la qual cada cop són més els que prefereixen la segona alternativa. Una anàlisi amb les xifres a la mà del canvi de preferències dels catalans, de l’autor d’Espanya, capital París.

Esdeveniment a FacebookTags: Fundació Nexe, finançament autonòmic, model d'Estat, llibres, organització territorial, política espanyola, ACV Tirant lo Blanc.Tags: Fundació Nexe, finançament autonòmic, model d'Estat, llibres, organització territorial, política espanyola, ACV Tirant lo Blanc.cerca