Editorial

Nou any, nou afany

11/1/2014 Per Nathalie Torres

Acabàrem l’any presentant el #demos4, Una nova planta per als valencians. Possibilitats i límits per a l’organització política i administrativa del País Valencià dins la Constitució de 1978, d’Andrés Boix Palop, a propòsit de la reforma de l’administració local que tot just ha aprovat el govern central. I encetem 2014 posant a l’abast de tothom el #demos5, obra de l’enginyer i professor de la Universitat Politècnica de València, Josep Lluís Miralles, El darrer cicle immobiliari al País Valencià. O el progrés de la misèria. Una anàlisi rigorosa i profusa en dades que aborda els anys de la bombolla immobiliària i en demostra els efectes reals en l’economia valenciana i la qualitat de vida dels ciutadans d’aquest país. Ben contràriament als discursos triomfalistes dels seus protagonistes, el treball del professor Miralles demostra que el miratge de la rajola no fou el motor econòmic que ens havia d’omplir les butxaques i posar València al mapa del món (en paraules d’aquell malaguanyat president).

El #demos5 marca, en certa mesura, la pauta d’aquest 2014 acabat d’estrenar. En efecte, Fundació Nexe se centrarà molt especialment en l’anàlisi de l’activitat econòmica valenciana, des dels diversos vessants que hi conflueixen: productivitat, R+D+I, exportació, industrialització, etc. Els anys de crisi i, precisament, les polítiques econòmiques erràtiques dels successius governs populars ens obliguen a afrontar un debat àrid, però certament necessari si volem, des del valencianisme, fer llum allà on fins ara només hi ha hagut fum. Després de l’estudi de la identitat, a la qual es dedicà Nació i identitats. Pensar el País Valencià, és l’hora de l’economia.

Per ser any de tria de càrrecs en l’ACV Tirant lo Blanc, 2014 es presenta com el començant d’una etapa carregada de reptes i d’iniciatives que haurien de refermar el treball realitzat en els últims dos anys: fer de Fundació Nexe un equip consolidat d’especialistes referent per al valencianisme. El think tank del valencianisme: idees per a la societat valenciana del futur. Els articles d’opinió d’aquest mateix butlletí; els estudis de la col·lecció Demos; els monogràfics de Pensar el País Valencià; el seminari «Debat d’idees valencianistes»; la Universitat del Tirant..., tota l’activitat que duguem a terme té per finalitat la construcció d’uns fonaments ferms per al valencianisme del segle XXI. Un valencianisme que ha de poder fer front als problemes que apressen i constrenyen la societat valenciana, d’índole tan diversa que és cada dia més difícil trobar un sol sector (social, econòmic, educatiu, polític, sanitari, cultural...) lliure de càrregues i on es puga parlar en termes positius.

Tanmateix, no és possible bastir un projecte sòlid sense comptar amb la cooperació del major nombre de col·lectius, organitzacions, formacions i entitats integrants del valencianisme. Per això, inaugurem també aquest 2014 amb el desig que els agents més proactius del valencianisme caminem en sincronia a fi de ser-ne més en les reclamacions i més forts en les reivindicacions; estar més presents socialment i tindre més pes en la presa de les decisions polítiques que ens afecten com a ciutadans i com a poble. Ser, en definitiva, més visibles i necessaris en el dia a dia del nostre país.

Comencem 2014 amb la voluntat renovada de generar, debatre i difondre idees que contribuïsquen al progrés de la societat valenciana sobre la base dels valors irrenunciables del valencianisme, la prosperitat i la democràcia.

Nathalie Torres Garcia
Presidenta de l’ACV Tirant lo Blanc i Fundació NexeTags: Fundació Nexe.Nathalie Torres

Tags: Fundació Nexe.Articles de Nathalie Torres

24/9/2015
No és un adéu...

26/6/2015
Valencianisme, prosperitat i democràcia per a un país nou

8/6/2015
El valencianisme progressista: l’empoderament autocentrat

21/4/2015
Cinc anys d’idees per a la societat valenciana del futur

12/3/2015
Masculí plural versus femení singular

20/2/2015
La ‘nova’ política

16/1/2015
¿I la llengua?

5/12/2014
Trencar el silenci

cerca