Opinió

El vell d'octubre

7/10/2013 Per Carlos Villodres

Processó cívica del 9 d'Octubre

Disculpeu d'entrada el joc de paraules. Però és que novament s'acosta el 9 d'octubre i ens enfrontem al mateix ritual que cada any. I no em referisc (només) als actes oficials, sinó al simulacre de reflexió col·lectiva que s'escenifica amb la celebració del nostre dia nacional.

Podem parlar dels especials que ofereix la premsa, amb articles que repeteixen tòpics d'exaltació o lament, depenent de la procedència política o social de l'autor. Podem referir-nos als programes especials a Canal 9 on l'històric acte de la Processó Cívica (que celebrem hui gràcies a la valentia del valencianisme en temps de dictadures) queda soterrat sota la caspa i l'autocomplaença guionitzada que es repeteix any rere anys per la nostra televisió pública. O fins i tot podem fixar-nos en els tristos i desgavellats criteris dels premis i distincions que lliura la Generalitat per a celebrar l'efemèride.

Tot açò, i més coses, fan que el 9 d'Octubre represente una metàfora de la rutina en què ens trobem els valencians i les valencianes. I és que la política valenciana, des de fa dècades, ha esdevingut una rutina destructora d'il·lusions col·lectives en lloc de servir com a via per a solucionar els problemes de la societat i posar en marxa projectes compartits.

Sobta que enfrontem el 9 d'octubre, precisament la data del nostre naixement com a poble, com la constant agonia d'una rutina vella, i segurament, prescindible.

Ens trobem en un moment de canvis. Un moment en què el que és vell que ens ha portat fins a la situació actual— no acaba de morir i el que és nou i per tant, desconegut— no acaba de nàixer. En aquesta batalla contra l'statu quo que es lliura en tots els àmbits uns no volen cedir els seus privilegis, i els altres encara no han aconseguit guanyar l'espai que reclamen.

Per tant, si em permeteu expressar un desig amb motiu de la nostra diada, li demane al futur que en els pròxims 9 d'octubre deixem arrere la caspa de la vella política i celebrem el naixement de noves formes, nous valors i nous horitzons que trenquen la nostra resignació i depressió col·lectiva.Tags: identitat valenciana.cerca