Premsa

Sí que podem

28/11/2012 Per Rafael Beneyto
Levante, 18/11/2012

És temps de recuperar la confiança, de fer en lloc d’esperar, d’emprenedors missioners més que mercenaris, d’assumir el risc i l’oportunitat de la innovació. En definitiva és temps de grans canvis per a superar esta forta crisi econòmica. Estos són els reptes que tenen plantejats les 21 empreses innovadores i els més de 200 assistents al primer fòrum iMas:)t Ontinyent 2012, celebrat al Centre Cultural de Caixa Ontinyent.

A Ontinyent, la Vall d’Albaida, les Comarques Centrals valencianes, patim com tot el país una forta desocupació, han desaparegut moltes empreses industrials, el comerç pateix una important reducció de vendes, molta gent està passant-ho molt malament. Però després d’assistir a aquest primer fòrum, hem projectat una imatge exterior positiva, i els participants hem agafat molta moral. Podem superar-ho.

La darrera imatge del fòrum fou tot l’auditori dret, aplaudint i cantant: «Resistiré para seguir viviendo, soportaré los golpes y jamás me rendiré, y aunque los sueños se me rompan en pedazos, resistiré, resistiré».

La col·laboració entre l’ajuntament, mitjançant el seu Consell Econòmic i Social, i la Confederació Empresarial de la Vall d’Albaida, mitjançant el clúster regional d’Innovació i Sostenibilitat, possibilitaren la celebració d’este fòrum. Però l’empenta de 21 empreses ubicades en estes comarques d’interior ens mostraren que la innovació és l’alternativa de més futur per a recuperar la confiança, el creixement econòmic i l’ocupació en una zona que s’està desindustrialitzant. Potser esta iniciativa puga servir d’exemple per a orientar al país.

Ens presentaren activitats de la nova indústria, des d’empreses de biomassa, editorials, fabricants de roba esportiva d’alta gamma, de maquinària per a la indústria tèxtil i plàstic, etc., on la innovació ha estat el factor diferenciador. No cal dir-ho, les solucions relacionades amb les telecomunicacions, les tecnologies de la informació, i l’eficiència energètica, tingueren el seu lloc. La mostra finalitzava amb un ampli ventall d’empreses que han creat diferents sistemes informàtics per a millorar la gestió de la producció i les vendes d’altres empreses.

Sóc de l'opinió que per a eixir d'esta gran crisi cal girar el calcetí. I serà més fàcil a nivell local o comarcal, però d’ací ha de nàixer per a expandir-se a nivell global. L'individualisme, la competència, l'especulació, etc., han de ser substituïts per la cooperació, la solidaritat, l'equitat, etc. La innovació és més fàcil amb els valors alternatius. I així ho demostraren les empreses que participaren en el fòrum.

En un temps en què l'accés al crèdit és pràcticament impossible i en què la demanda es redueix any rere any, muntar un negoci és una opció per a gent molt valenta. Malgrat això, cal potenciar la cultura de l'emprenedor entre els joves. Hui el principal entrebanc que pateixen els joves emprenedors és l'accés al finançament. Cal mobilitzar els inversors, tant públics com privats, per a ajudar amb capital l’atracció dels innovadors a estes comarques.

A Ontinyent, comptant amb la col·laboració de la iniciativa pública i la privada, i amb el nivell dels emprenedors que mostraren les seues creacions en el fòrum, sí que podem superar la crisi. Este ha estat el primer pas i cal avançar. Cal estimular el risc i l’oportunitat de la innovació.  Tags: economia valenciana, innovació.cerca