Notícies

"L'ofici de raonar", sopar i tertúlia amb Vicent Soler

13/2/2012

Tertúlia amb Vicent Soler

Soler es sotmetrà al debat d'idees amb el públic assistent. Així mateix les persones interessades també podran aprofitar l'avinentesa per adquirir un exemplar del seu llibre publicat per Publicacions de la Universitat de València. Aquest llibre recull un conjunt ampli d'articles i textos publicats per Vicent Soler -generalment a la premsa- al llarg dels darrers catorze anys, en els quals la societat valenciana ha viscut un període peculiar d'expansió econòmica amb data de caducitat, de grans projectes avui en crisi, d'hegemonia de la dreta, de convulsions judicials derivades de la corrupció i d'ajornament sistemàtic de la solució dels problemes reals. Aquestes pàgines recullen les motivacions més imperioses de l'autor, el desig de divulgar el seu pensament i l'esperança que servirà per a fer progressar el seu país.

Vicent Soler és Catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de València. La seua tesi doctoral fou la primera que es presentà en valencià a la Facultat d’Econòmiques de València (febrer de 1978). La seua investigació ha anat centrant- se progressivament en l’àmbit de la geografia econòmica. Ha publicat individual o col·lectivament 20 llibres i més de mig centenar articles a diferents revistes. És autor de nombrosos treballs sobre la societat i l’economia valencianes. Actualment, és President de l’Asociación Española de Ciencia Regional i membre del Consell de Redacció de la revista Economía Industrial. Ha estat candidat a Rector de la Universitat de València a les eleccions de març de 2010.

En l' Àmbit cívico-polític va estar soci de Lo Rat Penat (1966-1976). Al 1975 seguirà a Ernest Lluch i Alfons Cucó en la formació dels SVI (Socialistes Valencians Independents) i és detingut en l’episodi d”Els 10 d’Alaquàs” en la constitució del "Consell Democràtic del País Valencià". El 1976 entrarà amb els SVI a constituir la Convergència Socialista del País Valencià que esdevindrà aviat en PSPV. Després de la integració d'aquest dins del PSOE treballarà per consolidar un ideari socialdemòcrata, europeista i valencianista que cristalitzarà en una candidatura de suport a Joan Lerma en el congrés extarodinari del partit el 1979. Tanmateix, en el Congrés de Benicàssim del PSPV- PSOE, de 1982, aquest suport se n’anà en orris quan el secretari general accepta la pressió de la UCD per fer rebaixes negociadores en l’Estatut d’Autonomia. Des del 2000, és militant de base d’aquest partit.

Institucionalment, ha ocupat diversos càrrecs destacant el de Cap del Gabinet de la Presidència de la Diputació de València, durant el mandat de Manuel Girona entre 1979 i 1982; diputat socialista, portaveu del grup en afers econòmics i portaveu adjunt del grup a les Corts Valencianes entre 1982 i 1985. Conseller d’Administració Pública, 1985-87; Vicepresident de les Corts valencianes, 1987-1995; regidor de l’Ajuntament de València, en l’oposició al govern de Rita Barberà, en l’àmbit de cultura, educació i festes, durant un any. Marxa voluntàriament de l’Ajuntament l’estiu de 1996, després d’haver fet aprovar per unanimitat l’ordenança sobre normalització lingüística que, a hores d’ara, encara no s’ha posat en vigència. Ha estat membre del patronat de la Fundació Societat i Progrés. Actualment, presideix la Secció Valenciana de la Fundació Ernest Lluch i és membre del seu Patronat.

Formulari d'inscripcióTags: política valenciana, economia, economia valenciana, model d'Estat, llibres, identitat valenciana, política espanyola, ACV Tirant lo Blanc.Tags: política valenciana, economia, economia valenciana, model d'Estat, llibres, identitat valenciana, política espanyola, ACV Tirant lo Blanc.cerca