Opinió

Valencianitzar la política

4/11/2011 Per Vicent Flor

El mes de novembre ens duu unes eleccions —dites generals— avançades. Un govern teòricament socialdemòcrata dirigit per José Luis Rodríguez Zapatero ha liderat un retrocés notable en l'estat del benestar condicionat per una profunda crisi econòmica d'abast occidental. Incompliment rere incompliment de la paraula donada, no ha pogut ni tan sols respectar la decisió d'esgotar la legislatura. El desgast del seu lideratge ha sigut majúscul i no ha pogut aguantar.

El candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, té com a missió pràcticament impossible separar-se de la gestió d'un govern del qual ha sigut un protagonista notable. De fet, ha sigut ministre des del 2006 fins fa pocs mesos i, al final del mandat, ni més ni menys que vicepresident primer i portaveu. Així les coses, els socialistes espanyols s'enfronten al risc de patir els pitjors resultats electorals des de 1977, cosa que ja aconseguí Jorge Alarte en les eleccions nacionals de maig d'enguany. Als electors se'ls pot enganyar, però només fins a cert punt. No són bovos i no se'ls pot tractar com a tals.

En conseqüència, aquesta campanya electoral, al País Valencià, presenta una novetat important: les enquesta coincideixen a donar per primera vegada entrada al Congrés dels Diputats al nacionalisme valencià. Malgrat el sistema electoral constitucional que, tret de Madrid, prima les circumscripcions castellanes i contribueix a cuinar majories electorals absolutes, i sobretot dificulta la proporcionalitat dels electors (a la demarcació de Castelló, sense anar més lluny, és molt difícil l'assoliment d'una acta a un tercer partit, tot i que ara Roger Mira tractarà de trencar el bipartidisme), tot indica que el 2011 serà un any dolç i redó per al valencianisme polític.

Aconseguir representació a la Carrera de San Jerónimo de Madrid té una importància cabdal. D'una banda, farà visible el valencianisme i, per tant, el País Valencià, en un sistema comunicatiu bastant centralitzat com l'espanyol, i, d'una altra, obligarà les delegacions valencianes dels partits centralistes a "valencianitzar", si més no una mica, la seua política. En cas contrari, quedaran molt en evidència davant d'un segment de l'electorat que pot perdre la confiança en ells.

La Coalició Compromís liderada pel Bloc Nacionalista Valencià porta com a cap de llista a la demarcació de València Joan Baldoví. Baldoví té l'avantatge que procedeix de la militància valencianista de base i que ve de la política municipal (la legislatura passada fou alcalde de Sueca), on l'exigència d'atenció a les necessitats dels electors és màxima. Serà el màxim responsable d'encarnar les alternatives a les polítiques del més que probable nou president espanyol Mariano Rajoy, i així podrem constatar les immenses diferències entre com tracta l'espanyolisme i el valencianisme als valencians. De súbdits a protagonistes. Una distància abismal.Tags: política valenciana.cerca