Premsa

El valencianisme té futur

9/10/2011 Per Vicent Flor
Publicat en Levante, 9/10/2011

És cert que, si mirem les principals dades socioeconòmiques, pot envair-nos un pessimisme brutal. Si ens comparem amb Espanya, un estat que està patint de valent la crisi, estem en pràcticament tots els indicadors per davall de la mitjana estatal. Per esmentar-ne tan sols un parell, tenim un índex de desocupació elevadíssim (23,7%, més del doble de l'11,6% del País Basc i molt lluny del 16% de Madrid) i alhora un índex de lectura que pot fer caure en depressió més d´un editor. La Generalitat Valenciana i el Gobierno de España de torn han apostat pràcticament només pel taulell i pel turisme, un model propi de sistemes poc desenvolupats. Aquestes i altres informacions podrien fer-nos caure en el desànim, allò que tantes vegades hem sentit: "Ací no hi ha res a fer!".

El pessimisme, de fet, ni ve d'ara ni es limita a l'àmbit econòmic. També s'ha sentit en el terreny de la política. Josep Picó, catedràtic de sociologia (ja jubilat) i director de l'IVEI, escrigué en 1994, en un llibre titulat Homenatge a Joan Fuster i editat per la Generalitat que «el fracàs d´assentar un nacionalisme progressista ha estat aclaparador. La societat valenciana no es va fer ni probablement es farà ja mai ressò de plantejaments nacionalistes d´esquerra, per moderats que siguen […]. A mi em sembla que el nacionalisme polític progressista com a formació política no té cap perspectiva de futur en aquest país». Contràriament, el 2011 el valencianisme polític té grup parlamentari propi en les Corts, un important poder municipal i moltes possibilitats d'assolir representació al Congrés dels Diputats (aprofitem l'avinentesa per a felicitar Joan Baldoví per la designació i desitjar-li un gran treball en la defensa dels nostres interessos).

De fet, cada vegada hi ha més valencians conscients del cost econòmic, social i polític del vassallatge a Madrid, més ciutadans conscients que la millor manera de ser europeus i éssers humans no implica renunciar a ser valencians, en nom d'una Espanya neojacobina i assimilacionista. Cada vegada hi ha més valencians farts del que suposa ofrenar noves glòries a Espanya, orgullosos de la nostra llengua i de la nostra cultura i també exigents, entre altres coses, en la defensa de les infraestructures estratègiques que ens calen i d'un finançament just que pose fi a l'espoli fiscal que patim.

A més, el model hegemònic al nostre país, el del desenvolupisme salvatge (¿què fa la Generalitat d'Alberto Fabra alçant la moratòria de construir en terrenys boscosos cremats?), del balafiament irresponsable i sovint corrupte, del provincialisme coent, del Levante feliz en definitiva, fa fallida per tots els cantons. Molts valencians estan, literalment, desesperats. Molts, a més, tenen ganes de dir prou, de fer una aposta pel canvi. En conseqüència, una crisi també és una oportunitat per als emprenedors de tot tipus, també els polítics i socials o, per dir-ho en una terminologia que no m´acaba de fer el pes, és un bon moment per a oferir un canvi de paradigma.

És en aquest sentit que dic que el valencianisme té futur. Ara tenim una audiència més receptiva a idees diferents i, en concret, per als qui defensem un model de societat oberta, responsable, justa i valenciana. Per això, la Fundació Nexe, entre altres entitats i persones, aspira a ser un laboratori d´idees al servici de la gent que viu entre Vinaròs i Oriola. Entre tots hem de treballar per construir un nou model productiu per al nostre país, un model que aposte pel nostre capital més preuat, per les persones, com a motors del canvi, com a emprenedors de tot tipus i un model que defense el benestar de tots, que tinga ben present els qui menys tenen i els oferisca oportunitats de tirar avant. I per a fer-ho necessitem un autogovern digne i no l'estretor que ens proposen des de Madrid. Els valencians som majors d'edat i no volem ni que ens limiten ni que ens coarten. Ni el 9 d'Octubre ni cap altre dia de l'any.Tags: política valenciana, economia valenciana.cerca