Premsa

La València que volem

6/10/2016 Per Joan Sanchis
Publicat en La Vanguardia, 4-10-2016

Caminar cap a qualsevol destinació requereix inevitablement fer passos, avançar i actuar. Cal abans però conéixer la ruta, definir de forma conscient i intencionada la direcció que volem prendre. La ciutat de València camina, però ho fa en bona mesura de forma improvisada, sense esclarir prèviament la ruta a recórrer.

Després de gairebé vint-i-cinc anys de mal govern, de corrupció i d’autoritarisme, València va despertar del seu pitjor malson. Ho va fer amb esperança, amb la il·lusió d’aquells i d’aquelles que havien esperat durant dècades l’oportunitat de canviar el rumb. Bones intencions, és clar, no en mancaven.

La València de Rita Barberà, més enllà d’altres consideracions polítiques, constituïa l’aposta per un model de ciutat determinat, identificable. Es tractava d’un model de ciutat neoliberal, productivista, que perseguia d’una forma compulsiva la imitació competitiva i l’urbanisme desbocat. Un model evidentment vulnerable, desvinculat del territori, i que finalment s’esfondraria dramàticament davant la dura crisi econòmica.

Després de la caiguda, València quedava òrfena i al mateix temps plena d’espais d’oportunitat. El nou govern municipal sorgit de l’Acord de la Nau va emprendre el repte amb decisió i valentia, amb la voluntat prioritària de recuperar la ciutat per a les persones que l’habiten. Bones intencions, que si bé són molt necessàries, no constitueixen condició suficient per a estructurar un model alternatiu de ciutat.

En poc més d’un any, el nou equip de govern amb Joan Ribó al capdavant, ha capgirat considerablement les prioritats que fins ara tenia l’administració municipal. Bones proves d’això són l’aposta per la mobilitat peatonal, per la promoció dels mercats i comerços, per la cultura com a element dinamitzador de la ciutat o per la participació ciutadana en el disseny de la ciutat. No hi ha cap dubte que totes aquestes actuacions suposen un canvi de paradigma respecte dels models anteriors.

València camina clarament en una direcció diferent, però què caracteritza aquesta direcció més enllà de la seua clara oposició a l’anterior? Dissortadament no hi ha hagut una reflexió serena i profunda al voltant d’aquesta qüestió. Tenim conceptes, idees, principis, però no hem estructurat un model de ciutat integral que contextualitze la València post-neoliberal.

València hauria de plantejar-se necessàriament algunes reflexions importants. La bombolla immobiliària i l’aposta pels grans esdeveniments han deixat extensos espais vacants que ara constitueixen nous espais d’oportunitat. L’amic Ramon Marrades n’ha parlat a bastament. D’altra banda, resulta imprescindible abordar la discussió sobre els paràmetres que haurien de guiar el canvi cap a un model productiu basat en la diferenciació qualitativa, la cultura i la creativitat. En aquest sentit, és el moment adequat per a plantejar una reflexió crítica i extensiva sobre el model turístic que volem, sense obviar l’impacte d’aquest sobre els habitants i sobre el metabolisme urbà de la ciutat. Millor tractar la qüestió turística per anticipat que no trobar-se amb el problema consolidat com ha estat el cas de Barcelona.

Comptat i debatut, el que necessita València és afavorir el pensament i la reflexió oberta sobre la ciutat. Existeixen experiències interessants i que podrien servir de referència, com la iniciativa “Talking Transition” que va engegar Bill de Blasio a Nova York l’any 2013. Aquest hauria de ser necessàriament un procés que fos capaç d’implicar acadèmics, professionals, teixit associatiu i sobretot les persones que vivint-la i utilitzant-la fan seua la ciutat cada dia.Tags: política valenciana.Joan Sanchis

Tags: política valenciana.Articles de Joan Sanchis

La Vanguardia, 30/4/2018
Primer de Maig: abandonar la nostàlgia, abraçar el futur

Valencia Plaza
Un món sense treball

La Vanguardia, 23/2/2017
Més enllà del Corredor

4/2/2016 i 17/2/2016
El futur dels nostres pobles

13/4/2015
¿És la renda bàsica una opció per a fer front a la desigualtat social?

9/3/2015
¿Què serà de l’economia valenciana després de les eleccions?

1/12/2014
Primàries: ¿caminant cap al canvi o reforçant l’statu quo?

cerca