Premsa

Construir un País Valencià lliure, democràtic i sense complexos

5/5/2016 Per Marina Aparicio Barberán
Publicat en La Vanguardia, 28/4/2016

El 25 d’abril sempre ha estat un dia recordat i celebrat pel valencianisme —un dia clau per a la història valenciana—, cada any eixíem —i eixim— al carrer a reivindicar-nos com a poble i a posar sobre la taula per què ens agrada ser valencianes i valencians —com al llarg d’aquesta setmana continua fent-se a l’ACV Tirant lo Blanc— i, a més, quin és el país que volem construir.

Aquest cap de setmana de commemoració i celebració del 25 d’abril no ha estat diferent..., o potser sí? Fem un repàs... Ens desdejunàrem amb un acte celebrat al Palau de la Generalitat al que acudiren més de 250 ajuntaments, sumant-se i donant suport al manifest en defensa de la reforma del sistema de finançament —prèviament aprovat per unanimitat a les Corts—, fet simbòlic i insòlit fins ara. La celebració continuava a la vesprada amb la ja tradicional manifestació, que al ritme de dolçaines, tabals i muixerangues, avançava, multitudinària, pels carrers de la nostra ciutat, amb alegria i sense complexos. Era el primer 25 d’abril sense el Partit Popular a les institucions valencianes, i el celebràvem amb lemes com «Fem País Valencià» o «Empoderem-nos», declaracions d’intencions molt concretes i clares —contràriament a les pancartes reivindicatives que altres anys podíem llegir. La manifestació acabava a les portes de la plaça de bous, on estaven preparant l’«Homenatge a València», amb entrades exhaurides des de feia temps, que s’esperava històric —feia 16 anys que la manifestació no culminava a la plaça. La festa-homenatge començà cap a les 8 de la vesprada amb una cinquantena d’artistes que van anar desfilant per l’escenari, se sentien cançons que formen part de la banda sonora de les nostres vides, de les nostres lluites quotidianes, i l’espai s’omplia amb una barreja d’emocions immensa. No estàvem arraconats, no estàvem silenciats, no estàvem vençuts, estàvem més vius que mai i, ‘seguirem’, com cantava Obrint Pas, «amb un foc sota el pit», seguirem amb les mateixes ganes de sempre i, al mateix temps, amb més ganes que mai. Però la festa i les celebracions no acabaven dissabte, diumenge a les 12 del migdia la Muixeranga d’Algemesí entrava a la plaça de la Mare de Déu, seguida del Ball de Bastons..., figures, balls i sons populars valencians envoltaven a tota la gent present..., més emocions, més alegria, més somriures.

Acabades les celebracions de la diada, hem de tornar a la feina, hem de tornar a abordar tots els reptes que tenim al davant i, entre ells, tenim un full de ruta, el de construir un país per a les valencianes i els valencians, tenim uns objectius, millorar el benviure del nostre poble, tenim uns reptes —molts i molt durs i complexos— que hem d’aconseguir, que hem d’acomplir... I no hem de deixar que els jocs de trons a què alguns partits juguen —com vam veure dimarts passat davant la proposta necessària in extremis de Compromís per a formar un govern a l’Estat espanyol— emboiren el nostre horitzó, i potser caldria recordar-nos que el nostre horitzó està ací al país de les valencianes, perquè ací ens pariren, el nostre horitzó està ací i hem de continuar treballant per a aconseguir el país que desitgem i, entre totes, materialitzarem.

Enguany, el 25 d’abril ha estat diferent, s’ha viscut d’una manera especial, tot ha estat un homenatge a les valencianes i els valencians. Aquest 25 d’abril ha estat una commemoració, una celebració, una victòria..., i hem mostrat que estem vius, ben vius, que els temps de foscors han estat un parèntesi amarg i desastrós a les nostres vides, però ací ens pariren i ací estem —com deia Estellés—, les valencianes i els valencians, amb les mateixes ganes de sempre i, potser ara, amb més ganes que mai... Sense descans, sense complexos... amb esperança, alegria i coratge per crear i construir el nostre país... «seguim, seguirem (...) amb un somriure als llavis/ amb un foc sota el pit,/ seguirem».



Tags: política valenciana, identitat valenciana.



cerca