Llibres

El finançament valencià. De la submissió al canvi necessari

12/3/2015 Per Vicent Cucarella

El finançament valencià. De la submissió al canvi necessari (Bromera, 2015) és, sens dubte, un llibre imprescindible per a entendre la situació actual de les finances públiques valencianes. Sense perdre de vista una adequada documentació i una acurada anàlisi, l’investigador explica de manera molt entenedora quina transcendència té per als ciutadans l’actual sistema de finançament i com hem arribat a ser l’única comunitat que, amb un PIB per capita inferior a la mitjana, aporta més del que rep. ¿Per què som l’autonomia pitjor finançada de l’Estat? ¿Des de quan es manté aquesta situació de greuge? Cucarella ha posat xifra a l’espoli al qual el Govern espanyol sotmet els valencians. Un maltractament permanent que exigeix solucions de consens, un pacte social per a forçar la revisió de l’actual sistema de finançament. Per això, a més d’analitzar la situació, l’obra recull una sèrie de propostes per al canvi. Complementen el text les il·lustracions de l’humorista gràfic Ortifus que, carregades d’ironia i crítica, aporten un valor especial al llibre.

Vicent Cucarella és tècnic d’investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) des del 1992. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València, les seues àrees principals d’estudi són els comptes públics, l’estoc de capital, la despesa en serveis públics fonamentals i el sistema de finançament autonòmic. Ací podeu llegir les seues col·laboracions sobre finançament autonòmic en la web de la Fundació Nexe.

Llegiu l'entrevista a Vilaweb: «Vicent Cucarella: 'El missatge del dèficit fiscal comença a arrelar fort al País Valencià'» (8 de març del 2015).Tags: finançament autonòmic.cerca